Już dawno planowałam upiec murzynka. To w końcu ciasto mojego dzieciństwa. Dość długo z tym zwlekałam, bo niestety nie mam babcinego przepisu a jej murzynek był zdecydowanie najlepszy. No, ale co zrobić. Pogrzebałam trochę w necie i wybrałam (moim zdaniem) najbardziej sensowny przepis.
Yamahoshi prezentuje najlepszy przepis na murzynka z rodzynkami, kremem czekoladowym, polewą czekoladową i likierem!
Sweet ^^
1 |
Murzynek
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 250g masła
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 15g proszku do pieczenia
- 15g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (niekonieczne)
- rodzynki
2 |
Przygotowanie:
1. Składniki: mleko, masło, cukier, kakao.
Podgrzać, aby się połączyły. (zdj.1)
2. Po przestygnięciu dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
3. Oddzielić białka od żółtek jaj. Z białek ubić sztywną pianę. Mieszając dodać pianę i żółtka do przygotowanej masy. (zdj.2 i 3)
5. Piec ok. 45 min w temperaturze 180°C.
Aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
- 300g masła
- 160g cukru pudru
2. Masło i cukier puder połączyć z wystudzoną czekoladą. (zdj. 5)
3. Krem przestudzić przez godzinę w lodówce.
- 1/2 czklanki cukru
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki kakao
2. Dodać kakao i połączyć z masą tak, by nie było grudek. (zdj. 6)
- 2 szklanki cukru pudru
2. Powoli dodawać cukier puder (bez grudek) mieszając, aż likier będzie miał odpowiednią gęstość (wedle gustu).
1. Ostudzone ciasto przeciąć poziomo na pół.
2. Na dolną połowę nałożyć schłodzony krem czekoladowy i zakryć drugą połową. (Najlepiej górną połowę odwrócić spodem do góry, ciasto będzie równiejsze.)
3. Nałożyć niezbyt grubą warstwę kremu czekoladowego na górę ciasta i wyrównać nim boki.
4. Na całym cieście rozprowadzić równo polewę czekoladową.
5. Ozdobić z dowolny sposób likierem (można też użyć kremu czekoladowego i np. mięty).
Krem czekoladowy
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady- 300g masła
4 |
Przygotowanie:
1. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. (zdj. 4)2. Masło i cukier puder połączyć z wystudzoną czekoladą. (zdj. 5)
3. Krem przestudzić przez godzinę w lodówce.
Polewa czekoladowa
Składniki:
- 175g masła- 1/2 czklanki cukru
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Masło, cukier i mleko rozpuścić w rondelku na małym ogniu i połączyć.2. Dodać kakao i połączyć z masą tak, by nie było grudek. (zdj. 6)
6 |
Likier
Składniki:
- pół cytryny- 2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Wycisnąć sok z cytryny do miseczki.2. Powoli dodawać cukier puder (bez grudek) mieszając, aż likier będzie miał odpowiednią gęstość (wedle gustu).
Murzynek by Yamahoshi - wykończenie
1. Ostudzone ciasto przeciąć poziomo na pół.
2. Na dolną połowę nałożyć schłodzony krem czekoladowy i zakryć drugą połową. (Najlepiej górną połowę odwrócić spodem do góry, ciasto będzie równiejsze.)
3. Nałożyć niezbyt grubą warstwę kremu czekoladowego na górę ciasta i wyrównać nim boki.
4. Na całym cieście rozprowadzić równo polewę czekoladową.
5. Ozdobić z dowolny sposób likierem (można też użyć kremu czekoladowego i np. mięty).
Gotowe!
To mój pierwszy tak "poważny" wypiek, więc widać, że nie jest idealny, ale i tak jestem z niego dumna. ^^ Trochę mi się przypalił, to widać na przedostatnim zdjęciu. Nie żebym zwalała winę na piekarnik, ale on nie ma termometru, więc nie wiem w jakiej temperaturze piekł się mój Murzynek. W każdym razie spód mi się spalił i lepiej go było nie jeść. ^^ Ale oprócz tego, był cudowny.
Korzystałam z przepisów: 1, 2, 3. Lekko je tylko zmodyfikowałam, bo chociaż nie mam doświadczenia w pieczeniu zdawało mi się, że tak będzie lepiej. ^^
I jak Wam się podoba? Jak ktoś się zdecyduje na upieczenie, to czekam na sprawozdanie z efektów. ^^
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz